Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść. Następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów. Na brzegi nałożyć wystudzone powidła. Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć. Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...
Udekorowany świeżymi owocami!
Wyjątkowo kruche, niesamowicie smaczne!
Z pstrąga zawojskiego!
Góralski przysmak nieco inaczej...