/ Przepisy / Ciasto kruche z malinami i brzoskwiniami pod bez±

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić. Posłodzić, uperfumować cukrem waniliowym, wsypać proszek do pieczenia i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić żółtka i zagnie¶ć ciasto. Odstawić na chwilę.

Foremkę do tarty (¶rednica 28 cm) wysmarować masłem. Stolnicę posypać m±k±. Ciasto rozwałkować. Oprószyć m±k± i przełożyć do formy – wykleić dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem.

Do białka dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem, dodaj±c go porcjami. Wsypać m±kę ziemniaczan±.

Brzoskwinie wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Maliny wyłożyć na ciasto. Oprószyć m±k±. Nałożyć brzoskwinie i też posypać m±k±. Przykryć pian±.

Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 20-30 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 374
Ewa gotuje - odc. nr 374

W listopadzie obchodzimy nasze największe ¶więto narodowe, upamiętniaj±ce...

 

Podobne przepisy

Drożdżówka z kruszonk±

Cukier i drożdże rozpu¶cić w mleku, wmieszać 5 łyżek m±ki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...

Rolada waflowa z bakaliami

Składniki masy poł±czyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypuj±c uprzednio m±k±...

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Na herbatnikach o smaku kakao...

Wróć do listy przepisów