Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.
Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej 3/4 szklanki.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.
Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawioną masę - dodać trochę rumu. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli masą i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...
Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
Ciasto czekoladowe i lody waniliowe;-)