Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.
Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.
Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...
Sztuka mięsa nieco inaczej...
Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...