Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.
Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.
Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.