Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Boczek w piwie

Opis przygotowania

W boczku zrobić niewielkie otwory i wcisn±ć w nie z±bki czosnku. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać piwem, wrzucić li¶cie laurowe, przykryć i na kuchence dusić do miękko¶ci.

Buraki obrać i ugotować w wodzie z sol± i cukrem. Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać m±kę i zrobić zasmażkę. Dodać tarte buraczki. Wymieszać. Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić do smaku. Przyprawić ¶woeżo mielonym pieprzem.

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać oliwę smakow±. Ugnie¶ć.

Boczek przełożyć na deskę. Zabielić i zagę¶cić ¶mietan± wymieszan± z m±k±. Wymieszać i zagotować. Dodać musztardę, ¶wieżo starty chrzan i miód.

Boczek podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami i sosem w sosjerce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 355
Ewa gotuje - odc. nr 355

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne na obrzeżach...

 

Podobne przepisy

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeci¶niętym przez praskę...

Pieprzne steki

Polędwicę wołow± pokroić na plastry o grubo¶ci 2-3 cm, posmarować oliw±, obtoczyć w g ...

Alpejski makaron z cheddarem

Mac and cheese po szwajcarsku;-)

Babka ziemniaczana

Z boczkiem...

Wróć do listy przepisów