Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego). Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać). Usmażyć cienkie placki - na patelni o 24 cm średnicy.
Zrobić farsz. Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić rozmrożony szpinak i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony (podobnie jak krokiety). Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.
Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać.
Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut (grzałka górna).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Naleśniki ze szpinakiem, keks.W kolejnym odcinku - naleśniki ze szpinakiem...
Śląski protoplasta burgera...
Inspirowane... roladą śląską!
Chrupiące!
Klasyka w nowej odsłonie;-)