Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować. W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm). Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość.
Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ Ewa dostaje bardzo dużo maili z prośbą o przepisy bezglutenowe,...
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czos ...
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Z wędzonym pstrągiem;-)
Naszpikowany warzywami keks w wersji wytrawnej;-)