Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowe sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką.
Przełożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).
Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu.
Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z polską piłką nigdy nie było tak dobrze! Nie dość, że jedziemy na Mistrzostwa...
Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...
Placki ziemniaczane w liściach kapusty...
Udekorowany świeżymi owocami!
Karmelizowana cebula i majonez z rukolą...