/ Przepisy / Mazurek serowy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodając proszek do pieczenia i kakao. Dosypać cukier. Dodać zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać 2 ugotowane na twardo żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odciąć ¼, odłożyć. Większą części zagnieść z posiekanymi orzechami. Włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto orzechowe rozwałkować na kształt formy. Przełożyć do foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Wstawić do pieca, rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 10 minut.

Ciepłe masło przełożyć do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć. Gdy masło zbieleje, stopniowo wmieszać żółtka. Dorzucić ser (dwukrotnie zmielony w maszynce). Zmiksować. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać. Połączyć z pianą z białek (ubitych ze szczyptą soli).

Mniejszą część ciasta rozwałkować. Wyciąć kwiatuszki oraz wstążki. Masę serową przełożyć na podpieczony spód, udekorować ozdobami z ciasta (wstążki ułożyć na brzegu, kwiatuszki rozłożyć na masie).

Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Kwiatuszki udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Z lukru zrobić łodyżki i listki, a na brzegu fikuśny szlaczek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 299
Ewa gotuje - odc. nr 299

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w telewizyjnej kuchni Ewy zagoszczą...

 

Podobne przepisy

Buły z indykiem i serem pleśniowym

Karmelizowana cebula i majonez z rukolą...

Rogaliki drożdżowe z dynią

Pachnące cynamonem...

Pizza bez glutenu

Na mące ryżowej i sojowej...

Rydze kiszone

Z kwaśnym mlekiem;-)

Wróć do listy przepisów