/ Przepisy / Winne ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Rodzynki namoczyć w winie. Gdy spęcznieją, przelać przez sito i uzupełnić trunkiem – tak, by łącznie było ½ szklanki.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wybić jajko i ucierać dalej. Dosypać mąkę przesianą z sodą i kakao. Posolić. Wlać wino i zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolać trochę wina. Wsypać namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, 25 cm x 12 cm).

Piec przez ok. 45 minut w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Po wystudzeniu udekorować lukrem (do moździerza wlać sok z cytryny oraz wino, wsypać cukier puder i dobrze utrzeć).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 313
Ewa gotuje - odc. nr 313

W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...

 

Podobne przepisy

Pizza bez glutenu

Na mące ryżowej i sojowej...

Domowa mieszanka przypraw

Receptura autorska;-)

Cottage pie z cheddarem

Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...

Kruszaniec Bożenki

Wyjątkowo kruche, niesamowicie smaczne!

Wróć do listy przepisów