/ Przepisy / Bryzol ze stolicy

Opis przygotowania

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać). Usmażyć na oleju, na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso stanie się rumiane, przewrócić na drugą stronę i dodać łyżkę masła. Po chwili wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Odstawić, by mięso odpoczęło.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę. Podsmażyć. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, podlać bulionem. Dorzucić ziemniaki ugotowane w mundurkach. Dodać kilka łyżek masła. Wymieszać. Na samym końcu wlać trochę sosu spod upieczonego mięsa. Dorzucić posiekany szczypior.

Boczniaki pokroić w paski. Oprószyć mąką. Usmażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przyprawić solą i pieprzem.

Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu. Dodać pieczarki z cebulą i ziemniakami. Nałożyć łyżkę masła ziołowego. Udekorować boczniakami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 275
Ewa gotuje - odc. nr 275

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...

 

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z rusztu

Z dresingiem szałwiowym!

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Wołowina w czerwonym winie

Grecka klasyka na polskim stole;-)

Wróć do listy przepisów