/ Przepisy / Krem z porów

Opis przygotowania

Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dolać szklankę mleka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. Białą część zrumienić na łyżce masła. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 161
Ewa gotuje - odc. nr 161

Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka,...

 

Podobne przepisy

Jarzynówka

W stylu włoskiej minestrone...

Bakłażan z rusztu

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Pasta z Jasia

Do chleba;-)

Wróć do listy przepisów