Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dolać szklankę mleka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. Białą część zrumienić na łyżce masła. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przepisy na Dzień Matki - wyśmienite tosty francuskie na śniadanie do łóżka,...
Bieszczadzkie fuczki
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Z kartofli z wczorajszego obiadu...
Lodowa w wybuchowym towarzystwie;-)