Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem. Przyprawić pieprzem. Dobrze wyrobić.
Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikiem papierowym.
Serwować z panczkrautem. Można udekorować gałązką tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...
Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...
Piersi z kurczaka, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso przyprawić curry, kmin ...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!