ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 259

OPIS ODCINKA

Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę, panczkraut, karminadle, karbinadle i szpajzę. Brzmi tajemniczo, tymczasem oberiba to po prostu zupa z kalarepy. Panczkraut jest mieszanką ziemniaków i kiszonej kapusty oraz skwarków. Natomiast karminadle i karbinadle to kotlety mielone z mięsa wieprzowego, przy czym te pierwsze przyrządza się z dodatkiem mięsa króliczego, do drugich trafia solony śledź. Wreszcie szpajza jest śląską wariacją nt. włoskiego tiramisu – deser powstaje z jajek, alkoholu, kakao i soku z cytryny.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Karminadle

ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Wróć do listy odcinków