Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę, panczkraut, karminadle, karbinadle i szpajzę. Brzmi tajemniczo, tymczasem oberiba to po prostu zupa z kalarepy. Panczkraut jest mieszanką ziemniaków i kiszonej kapusty oraz skwarków. Natomiast karminadle i karbinadle to kotlety mielone z mięsa wieprzowego, przy czym te pierwsze przyrządza się z dodatkiem mięsa króliczego, do drugich trafia solony śledź. Wreszcie szpajza jest śląską wariacją nt. włoskiego tiramisu – deser powstaje z jajek, alkoholu, kakao i soku z cytryny.
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...
ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...