Żelatynę rozpuścić we wrzątku (mniej więcej ½ szklanki). Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).
Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...
Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...