Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szpajza

Opis przygotowania

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (mniej więcej ½ szklanki). Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.

Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.

Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).

Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 259
Ewa gotuje - odc. nr 259

Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...

 

Podobne przepisy

Ciasto kruche z masą śliwkową

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...

Crostata

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...

Sernik szachownica

Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Wróć do listy przepisów