Filety umyć i osuszyć. Odciąć skórę, mięso pokroić w paski.
Na patelni roztopić masło. Wrzucić i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kaczkę i smażyć przez kilka minut. Przyprawić kurkumą i kuminem. Wsypać orzechy i drobno pokrojony szczypiorek. Wlać wywar i na małym ogniu gotować przez 20 minut.
Gdy gulasz zgęstnieje, dodać sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udekorować nasionkami granatu (owoc przekroić, pestki wybić tłuczkiem). Podawać z ziemniaczanym purée z pieczonym czosnkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...
W marynacie jogurtowej i winnej...
Smażony i zapiekany;-)
Pieczony filet w bułce, czyli domowy, zdrowy fast food;-)
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...