Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Spaghetti alla carbonara

Opis przygotowania

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietany.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 59
Ewa gotuje - odc. nr 59

W kolejnym odcinku tego magazynu kulinarnego gościem Ewy Wachowicz będzie...

 

Podobne przepisy

Kurczak na ostro

Pikantne fileciki;-)

Pieprzne steki

Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w g ...

Szaszłyki indycze z rusztu

Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...

Gęsie piersi z kisielem winogronowym

A do tego ryż z rodzynkami...

Wróć do listy przepisów