/ Przepisy / Ciasto marchewkowe

Opis przygotowania

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 165
Ewa gotuje - odc. nr 165

W tym odcinku: roladki z farszem marchewkowym, sałatka brzoskwioniowa,...

 

Podobne przepisy

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Murzynek z kardamonem

Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...

Tarta z białą czekoladą

Udekorowana borówkami!

Wróć do listy przepisów