Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić na ok. 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st. C. Zupę można zrobić też na dyni surowej. Wystarczy pokroić ją w kostkę i po prostu wrzucić do garnka.
Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać czosnek posiekany w kostkę. Wymieszać i podsmażyć.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli z czosnkiem, smażyć przez chwilę, po czym zalać wywarem jarzynowym.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i wrzucić do garnka. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz imbir – obrany i starty na tarce. Przykryć i gotować do miękkości.
Następnie zmiksować na gładki krem. W zależności od kwaśności jabłek dokwasić jeszcze sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli krem wyjdzie gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...
ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.