Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić na ok. 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st. C. Zupę można zrobić też na dyni surowej. Wystarczy pokroić ją w kostkę i po prostu wrzucić do garnka.
Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać czosnek posiekany w kostkę. Wymieszać i podsmażyć.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli z czosnkiem, smażyć przez chwilę, po czym zalać wywarem jarzynowym.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i wrzucić do garnka. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz imbir – obrany i starty na tarce. Przykryć i gotować do miękkości.
Następnie zmiksować na gładki krem. W zależności od kwaśności jabłek dokwasić jeszcze sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli krem wyjdzie gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...
Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Pierwowzór "kuroniówki";-)