Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Gdy ciasto jest już grudkowate, dobrze wysiekane, zrobić w nim dołek i wybić jajko. Na ciasto zetrzeć na tarce skórkę z cytryny. Lekko wymieszać nożem, po czym szybko wyrobić dłońmi. Uformować walec (by ciasto łatwiej było podzielić), odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Foremkę położyć na cieście i nożem wyciąć kółko, następnie przełożyć kółko z ciasta do formy (jeśli nie jest teflonowa, należy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Resztki ciasta zagnieść, podzielić na 2 części i zrobić z nich wałeczki, po czym lekko spłaszczyć kuchennym wałkiem i wyłożyć nimi boki foremki.
Dociskając palcami uważnie połączyć ze spodem. By ciasto nie „wstało” w piekarniku, gęsto nakłuć je widelcem. Dla pewności zrobić tzw. ślepe pieczenie. Na wierzch ciasta dać papier do pieczenia i wsypać fasolę. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po 15 minutach zabrać papier z fasolą i jeszcze chwilę podpiec na jasny, złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca i posmarować powidłami lub konfiturą (dżemy się nie nadają - z powodu dużej zawartości pektyn bardzo się rozpiekają).
Odcięte wcześniej ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i pokroić na centymetrowe paseczki. Na powidłach ułożyć kratkę (ciasto dać też na brzegu placka), a w powstałe „okienka” wcisnąć nadziane migdałami wiśnie (migdały bez skórki!). Jeszcze raz włożyć do pieca na ok. 20 minut (temperatura bez zmian - 180 st. C). Piec, aż crostata złociście się zarumieni.
Brzeg udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Muffinki!