Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować.
Doskonałe jako smarowidło do chleba.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek mocno śliwkowy. Zacznie od znakomitego...
Świeżo tarty, na occie jabłkowym!
Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tark ...
Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...