Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach. Dodać żółtka i jeszcze raz wymieszać.
Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Wyrównać i wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Ciepłe masło utrzeć na puch i stopniowo, po łyżce dodać masę ze słoika. Przełożyć biszkopt. Wstawić do lodówki, by krem stężał.
Wierzch ciasta pokryć polewą z czekolady, masła i mleka. Posypać uprażonymi wiórkami lub płatkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Rogaliki po francusku...
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...