Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty. Przełożyć do miski z wodą oraz kostkami lodu i w ten sposób zahartować (liście zachowają zielony kolor).
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę. Przesmażyć. Dorzucić pokrojoną w kosteczkę białą część pora. Przełożyć do miski z mięsem (wieprzowym, wołowym lub pół na pół). Wybić jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, po czym dokładnie wyrobić.
Liście kapusty osuszyć na ręczniku papierowym. Odciąć zgrubiałą, wystającą część nerwu. Zwinąć i pokroić w paseczki.
Ciasto francuskie rozwinąć, nałożyć farsz. Rozsmarować, zostawiając jednak 3 brzegi bez nadzienia (dwa krótsze, jeden dłuższy). Na farszu ułożyć pokrojoną kapustę. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Zwinąć roladę, końce skleić.
Przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec przez ok. 40 minut w temp. 200 st. C.
Podawać na liściu kapusty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek mocno śliwkowy. Zacznie od znakomitego...
Przysmak z Lublina.
Na orientalną nutę...
W jednym garnku...
W jednym garnku...