Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.
Gruszki umyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w całości – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.
Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleźć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.
Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.
Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli...
Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!