Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości.
Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na patelni, na oliwie. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojoną wędlinę – nie powinna być zbyt tłusta. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i wszystko razem dusić przez chwilę.
Zawartość patelni przełożyć do bulionu z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.
Przed podaniem lekko zabielić. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie zahartować odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzać, by mąka straciła swą surowość. Na talerzu udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę cygańską na domowym bulionie, ziemniakach,...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Zupa gulaszowa z Warmii i Mazur;-)
Orientalny rosół w wersji wege;-)
Bez zabielania!