/ Przepisy / Sernik szachownica

Opis przygotowania

Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest już dobrze utarta, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno - bardzo delikatnie. Klasyczną prostokątną formę (24x38cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony w maszynce do mięsa; można też kupić gotowy, zmielony ser na serownik). Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta - w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a przestrzeń między nimi ponownie wypełnić serem - delikatnie! Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło).

Po wystudzeniu serową szachownicę udekorować polewą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło i mleko, i - nim zastygnie - przelać na placek.

By kawałki sernika pięknie wyglądały na talerzu, szachownicę należy kroić po skosie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 82
Ewa gotuje - odc. nr 82

"W tym odcinku „Ewa gotuje” gratka dla mięsożerców: schab marynowany...

 

Podobne przepisy

Orzeszki z ciecierzycy

Do chrupania!

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Biszkopt z borówkami i malinami

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...

Wróć do listy przepisów