Ananasa obrać. Za pomocą małej, okrągłej łyżeczki lub nożyka usunąć sęki. Pokroić w plastry o grubości około 3 mm. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Na folii ułożyć plastry ananasa. Włożyć na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st. C (termoobieg). Następnie wyjąć, odwrócić na drugą stronę i przełożyć do foremek na muffinki (wysmarowanych masłem). Temperaturę zmniejszyć do 80 st. C i suszyć przez ok. 2 godziny. Po wysuszeniu zostawić w foremkach na kilka godzin, by plastry przybrały kształt kwiatów. Można też wysuszyć w suszarce do owoców.
Kefir i śmietanę wlać do miski, dodać cukier. Dokładnie wymieszać (aż cukier się rozpuści). Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę. Dodać do masy śmietanowej. Szybko wymieszać i przelać do tortownicy. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę, połączyć z zalewą z ananasa. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy z masą śmietanową. Ponownie odstawić na 1-2 godziny.
Udekorować „kwiatami“ z ananasa. Podawać z sosem truskawkowym – owoce wystarczy podgotować z cukrem, zmiksować i wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...
Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)
Biszkopt z galaretką i bananem;-)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednol ...
Z polewą czekoladową...