
Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. Żurawinę namoczyć w cydrze. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.
Ser rozdrobnić widelcem. Wybić jajko, wlać śmietanę. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. Przykryć odciętymi „kapeluszami“. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.
Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Koniec lata to również zakończenie sezonu grillowego. W czasie ostatniej...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Otulony palisadą z biszkoptów;-)
Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...