Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Jabłka zapiekane z serem i żurawiną

Opis przygotowania

Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. Żurawinę namoczyć w cydrze. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.

Ser rozdrobnić widelcem. Wybić jajko, wlać śmietanę. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. Przykryć odciętymi „kapeluszami“. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.

Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 338
Ewa gotuje - odc. nr 338

Koniec lata to również zakończenie sezonu grillowego. W czasie ostatniej...

 

Podobne przepisy

Pączki z ziemniaków

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...

Placuszki owsiane

Racuchy na płatkach i mleku roślinnym;-)

Snikers

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Wróć do listy przepisów