/ Przepisy / Placuszki z cukinii

Opis przygotowania

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

\r\n

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.

\r\n

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

\r\n

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 192
Ewa gotuje - odc. nr 192

W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...

 

Podobne przepisy

Zielona szakszuka z awokado

Na śniadanie lub szybki lunch!

Tarta jak mazurek

Wielkanocny kisz;-)

Sos miętowo-czosnkowy

Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...

Śliwki w boczku

Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek...

Wróć do listy przepisów