Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
\r\n
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
\r\n
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
\r\n
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...
Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z w ...
Siemię lniane wsypać do miksera...
Zamiast klasycznych kanapek...
Lekko solone;-)