/ Przepisy / Barszcz ukraiński

Opis przygotowania

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem.

Barszcz najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Podaje się go z kleksem śmietany dodanej już na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 192
Ewa gotuje - odc. nr 192

W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...

 

Podobne przepisy

Sałatka Olivier

Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Orientalny krem z zielonego groszku

A do tego prażona cebulka;-)

Pasztet z soczewicy

Znakomita przystawka na wigilijną wieczerzę!

Wróć do listy przepisów