/ Przepisy / Klopsy zapiekane z ziemniakami

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać i wrzucić do miski z mięsem. Dodać żółtko oraz posiekane listki kolendry. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, następnie dobrze wyrobić.

Gdy masa zacznie odchodzić od miski zwilżyć dłonie i ulepić klopsy wielkości orzecha włoskiego.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Ułożyć „na sztorc” w natłuszczonej formie wraz z pulpetami – w taki sposób, żeby klopsiki nie stykały się ze sobą (przekładamy je kartoflami).

Pomidory przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na klopsy z ziemniakami.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie na zapiekankę zetrzeć mozzarellę i ponownie włożyć do piecyka na kolejne ½ godziny.

Udekorować pędami groszku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 418
Ewa gotuje - odc. nr 418

Tym razem Ewa sięgnie po jedne z ostatnich, jesiennych zapasów i na kiszonych...

 

Podobne przepisy

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Udka kurczaka w sosie piwnym

Z kaszą i kapustą kiszoną;-)

Warkocz francuski

Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...

Podudzia z kurczaka na ostro

Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...

Wróć do listy przepisów