/ Przepisy / Prowansalska selerowa

Opis przygotowania

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 7
Ewa gotuje - odc. nr 7

Zapraszamy na odcinek walentynkowy z naturalnymi afrodyzjakami w roli głównej....

 

Podobne przepisy

Chłodnik z żółtych pomidorów

Z melonem i papryką;-)

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Krem z pomidorów i pomarańczy

Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...

Wróć do listy przepisów