Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.
Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI:
W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisyna...
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa przygotuje zupę serową z pulpetami drobiowymi, a na deser szarlotkę...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Bez glutenu!
Owoce pod ciastem naleśnikowym...
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...