/ Przepisy / Ajerkoniakowiec

Opis przygotowania

Jajka wymieszać z wodą, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu dookoła ciasta ułożyć rurki (tak, by powstała palisada; dla lepszego efektu wizualnego rurki mogą być różnej wysokości).

5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w  1/2  szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, powoli (aby się nie zwarzyło) dolać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę. Szybko ubić śmietanę, wlać masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.

Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody, przestudzić i wymieszać z pozostałym alkoholem. Wylać na górę ciasta i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki. Na środku można położyć kilka orzeszków pistacjowych.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 185
Ewa gotuje - odc. nr 185

W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonką chlebową,...

 

Podobne przepisy

Piernik z myślą o świętach

Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...

Ciasto spod widelca

Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...

Ensaimada

Robiony na smalcu przysmak z Majorki!

Ciasteczka słoneczka

Przełożone powidłami a obtoczone w orzechach włoskich...

Wróć do listy przepisów