Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. oprószyć majerankiem i maynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej).
Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu 9nie trzeba dodawać żadnego oleju, bo tłuszcz sam się wytopi). Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla.
Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak". Płyn przelać do rondla z mięsem. Dodać suszoną żurawinę. Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut. Pod normalną pokrywą mieśa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarinka i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h. Gry mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.
Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody), Doać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym. Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Takie jabłka to fantastyczy dodatek do pieczoen gęsi czy też innego mięsa.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa Wachowicz zaprasza na tradycyjną kuchnię polską. Będzie gęsina,...
Miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, sosem Worcester, zielonym pieprzem, czosnkie ...
Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą ...
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...