/ Przepisy / Tarta z rabarbarem

Opis przygotowania

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Podlać wodą i posłodzić. Dusić pod przykryciem do momentu, aż ponad połowa warzywa się rozpadnie.

Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, wybić żółtka, zagarnąć nożem, po czym zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut włożyć do lodówki.

Rabarbar zdjąć z kuchenki i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno oraz boki formy na tartę (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodać go stopniowo cały czas miksując).

Wystudzoną masę rabarbarową przełożyć na upieczony spód. Przykryć pianą z białek (za pomocą łyżek lub rękawa cukierniczego).

Piec przez 20-30 minut w temp. 160 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 455
Ewa gotuje - odc. nr 455

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe...

 

Podobne przepisy

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Gruszki w cieście czekoladowym

Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier...

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Wróć do listy przepisów