/ Przepisy / Placek kawowo-orzechowy

Opis przygotowania

Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier, żółtka, jajka, masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą rozwałkować - tak, aby pasowały do prostokątnej formy 33x21 cm.

Z posiekanych orzechów, cukru pudru, masła i miodu przygotować masę: wszystkie składniki wymieszać w rondlu i podgrzewać na ogniu 7-8 minut, aż się połączą.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C przez 15-20 minut.

Pozostałe placki upiec w podobny sposób, ale bez masy orzechowej. Odstawić, aż wystygną.
Przyrządzić masę jajeczną: jajka ubić na parze z cukrem i kawą rozpuszczalną - na puszysty krem. Ostudzić.
Placki nasączyć mocną, świeżo zaparzoną kawą, zalać masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć placek z masą orzechową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 84
Ewa gotuje - odc. nr 84

Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Czekoladki pomarańczowe

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zaka ...

Ryż z mango

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Kandyzowana skórka cytrynowa

Świetny dodatek do wypieków!

Wróć do listy przepisów