Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi karpia w galarecie – frykas kuchni żydowskiej. Na deser będzie placek kawowo-orzechowy wedle receptury jej mamy. - Bez tego ciasta nie wyobrażam sobie świąt, bo zawsze było na bożonarodzeniowym stole w moim rodzinnym domu w Klęczanach – wspomina pani Ewa. Ponadto pani Ewa zaprosi telewidzów na zakupy ozdób choinkowych. – Wprawdzie dekoracji świątecznych mam pod dostatkiem, bo tak naprawdę kolekcjonuję je przez cały rok, by przed Bożym Narodzeniem uniknąć bieganiny po sklepach i przypadkowych zakupów w ostatniej chwili to, gdy znajdę coś nietypowego, nie mogę się powstrzymać! – zdradza Ewa Wachowicz.
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...