/ Przepisy / Pikantna zupa ostro-kwaśna

Opis przygotowania

Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamarynować i odstawić. Bulion zagotować na wolnym ogniu i posolić do smaku. Namoczone grzyby pokroić, dodać do wywaru i gotować mniej więcej przez 1 minutę. Dorzucić zamarynowane mięso. Dodać pokrojony w kostkę serek tofu.

W misce wymieszać jajka, sól i 2 łyżeczki oleju sezamowego. Wlać powoli do zupy i zamieszać widelcem - tak, by powstały „nitki”. Dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili. Zdjąć z ognia. Dodać sosy sojowe, biały świeżo zmielony pieprz i ocet. Zamieszać dokładnie, dodać resztę oleju sezamowego i posiekaną kolendrę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 62
Ewa gotuje - odc. nr 62

Tym razem pani Ewa przygotuję jedną ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej:...

 

Podobne przepisy

Zakwas na żur

Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...

Chuda Jewa

Beskidzka serula;-)

Zupa oliwkowa z ziemniakami

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...

Fabada asturiana

Hiszpańska zupa fasolowa z chorizo;-)

Wróć do listy przepisów