Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pikantny kurczak w jabłkach

Opis przygotowania

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (4 szczypty). Wstawić na 1 ½ godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 45 minutach do formy wlać 250 ml cydru lub wina.

Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka z każdej strony. Przyprawić solą i cynamonem. Wyjąć z patelni i odstawić.

Na patelnię wlać pozostały cydr lub wino, dolać sos spod kurczaka, lekko odparować. Dolać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka poporcjować i obłożyć jabłkami. Podawać z sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 75
Ewa gotuje - odc. nr 75

W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...

 

Podobne przepisy

Makaron gryczany z pomidorami

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...

Sztufada

Świąteczna wołowina faszerowana spyrką;-)

Garnuszek górnika

Eintopf na niedzielę!

Scarpaccia z cukinii

Podobna do pizzy...

Wróć do listy przepisów