Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Lasagne bolognese

Opis przygotowania

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.

Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 142
Ewa gotuje - odc. nr 142

W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...

 

Podobne przepisy

Kurczak z kurkami w ziemniaczanych koszyczkach

Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...

Cielęcina w kurkach

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Wróć do listy przepisów