/ Przepisy / Bajkowy torcik jabłkowy

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Gdy ciasto jest już grudkowate, zrobić w nim dołek i wybić jajka. Wyrobić.

Dno tortownicy (o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Resztę uformować w wałek, lekko rozpłaszczyć, wyłożyć boki formy i palcami połączyć ze spodem.

Przygotować masę. W połowie szklanki zimnego soku jabłkowego rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy (jeśli budynie są słodzone, nie dawać cukru). Resztę soku postawić na gazie. Jak się zagotuje, dodać do niego sok z posłodzonym budyniem. Cały czas mieszając zagotować jeszcze raz. Odstawić.

Jabłka (najlepsza będzie szara reneta) obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście, wyrównać i zalać ciepłą masą budyniową. Piec ok. 70 minut w temp. 160 st. C.

Gdy ciasto ostygnie udekorować bitą śmietaną z cukrem waniliowym i mlekiem w proszku (śmietaną można też posmarować rant ciasta).

Kartkę papieru złożyć na cztery. Wyciąć niewielkie otworki o różnych rozmiarach i kształtach (tak jak w łowickiej wycinance). Rozłożyć nad ciastem i dekorować posypując kakao.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 18
Ewa gotuje - odc. nr 18

W tym programie Ewa Wachowicz odwiedzi akademik przy Al. 29 Listopada w...

 

Podobne przepisy

Tort makowy z brzoskwiniami

Z kremem waniliowym!

Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkami

Wariacja na temat sernika i mazurka!

Piwne tiramisu

Z musem malinowym;-)

Placek razowy z rabarbarem

Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...

Wróć do listy przepisów