Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy.
Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...
A do tego masło z sardelą!
A do tego konfitura z cebuli;-)
Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyp ...
Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...