/ Przepisy / Bakłażany zapiekane z fetą

Opis przygotowania

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć solą i gdy pokryją się „rosą", wytrzeć papierowym ręcznikiem - w ten prosty sposób pozbywamy się goryczki. Blachę piekarnikową posmarować oliwą i ułożyć na niej bakłażanowe krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.

W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodać pokrojony czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilkę.

Ostrą papryczkę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne (w nich jest najwięcej ostrości) i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Wymieszać.

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać pomidory z puszki - również pokrojone w kostkę. Dusić przez dobrą chwilę, by sos odparował i zgęstniał. Zestawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Listki bazylii posiekać i dorzucić do sosu.

Podpieczone bakłażany wyjąć z pieca. Formę żaroodporną posmarować mniej więcej 1/3 pomidorowego sosu, ułożyć na nim szczelnie warstwę bakłażanów i pokryć resztą pomidorowej „mazi". Na wierzch dać plastry fety i całość ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut (180 st. C).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 136
Ewa gotuje - odc. nr 136

W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...

 

Podobne przepisy

Cytryny kiszone po marokańsku

Super zdrowy dodatek do mięs, jak też składnik sałatek!

Roster śliwkowy

Śliwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, zalać niewielka ...

Tort warzywny

Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zetrzeć ...

Zimne nóżki

Galareta wieprzowa;-)

Wróć do listy przepisów