Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć solą i gdy pokryją się „rosą", wytrzeć papierowym ręcznikiem - w ten prosty sposób pozbywamy się goryczki. Blachę piekarnikową posmarować oliwą i ułożyć na niej bakłażanowe krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.
W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodać pokrojony czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilkę.
Ostrą papryczkę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne (w nich jest najwięcej ostrości) i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Wymieszać.
Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać pomidory z puszki - również pokrojone w kostkę. Dusić przez dobrą chwilę, by sos odparował i zgęstniał. Zestawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Listki bazylii posiekać i dorzucić do sosu.
Podpieczone bakłażany wyjąć z pieca. Formę żaroodporną posmarować mniej więcej 1/3 pomidorowego sosu, ułożyć na nim szczelnie warstwę bakłażanów i pokryć resztą pomidorowej „mazi". Na wierzch dać plastry fety i całość ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut (180 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...
W sezonie na szparagi to pozycja obowiązkowa.
Dodatki do pieczystego...
Bardzo delikatny i... orzechowy!
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...