Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Gdy ciasto jest już grudkowate, zrobić w nim dołek i wybić jajka. Wyrobić.
Dno tortownicy (o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Resztę uformować w wałek, lekko rozpłaszczyć, wyłożyć boki formy i palcami połączyć ze spodem.
Przygotować masę. W połowie szklanki zimnego soku jabłkowego rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy (jeśli budynie są słodzone, nie dawać cukru). Resztę soku postawić na gazie. Jak się zagotuje, dodać do niego sok z posłodzonym budyniem. Cały czas mieszając zagotować jeszcze raz. Odstawić.
Jabłka (najlepsza będzie szara reneta) obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście, wyrównać i zalać ciepłą masą budyniową. Piec ok. 70 minut w temp. 160 st. C.
Gdy ciasto ostygnie udekorować bitą śmietaną z cukrem waniliowym i mlekiem w proszku (śmietaną można też posmarować rant ciasta).
Kartkę papieru złożyć na cztery. Wyciąć niewielkie otworki o różnych rozmiarach i kształtach (tak jak w łowickiej wycinance). Rozłożyć nad ciastem i dekorować posypując kakao.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa Wachowicz odwiedzi akademik przy Al. 29 Listopada w...
Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...
Razy dwa!