Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5-7 minut. Jak masa zgęstnieje do konsystencji kremu, zdjąć z ognia i przecedzić do miski przez gęste sitko. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką słodziku. Pod koniec ubijania połączyć z żelatyną (wlewać stopniowo).
Do schłodzonej masy cytrynowej małymi porcjami dodać bitą śmietanę. Wymieszać. Chłodzić w lodówce 3 godziny. Udekorować skórką otartą z limonki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy zgodne z dietą amerykańskiego...
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, ...
Na biszkoptach!
Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...