Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Bułeczki cynamonowe

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z cynamonem.

Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Mąkę wsypać do dużej miski. Wlać zaczyn, zacząć wyrabiać i stopniowo dodać ponad połowę masła, mleko, jajka i sól.

Wyrobione, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej1 cm, posmarować resztą masła i posypać mieszanką cukru z cynamonem.

Zwinąć roladkę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.

Ciasteczka ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej papierem do pieczenia (w odstępach, by wypełnić całą blachę). Zostawić na ok. 20 minut, by ciastka podrosły.

Po tym czasie posmarować mlekiem i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 298
Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

Wuzetka

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...

Placek z pianą orzechową

W stylu mazurka;-)

Mus czekoladowy z mango

Mała rzecz a cieszy!

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Wróć do listy przepisów