/ Przepisy / Placek tarty

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Posolić i zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części. Większą odłożyć, do mniejszej dodać kakao. Jasne ciasto włożyć do lodówki, ciemne do zamrażalnika.

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach.

Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem. Dorzucić pokrojone w kostkę morele suszone. Posypać siekanymi orzechami. Nałożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kakaowe.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Wystudzić. Brzeg udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 463
Ewa gotuje - odc. nr 463

Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała,...

 

Podobne przepisy

Gruszki pod kruszonką owsianą

Crumble z płatkami!

Mazurek

Wielkanocna klasyka!

Torcik z truskawkami i galaretką

Otulony palisadą z biszkoptów;-)

Wróć do listy przepisów