Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Krem brulee

Opis przygotowania

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagotować. Odstawić na pół godziny, aby śmietana przeszła aromatem wanilii. Żółtka z 2 łyżeczkami cukru utrzeć na biały puszysty krem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii.

Śmietanę dolać do utartych żółtek - cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Miksując nadal postawić na ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować! Przełożyć do foremek. Jak krem wystygnie, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Foremki włożyć do żaroodpornej formy i posypać niewielką ilością cukru. Obłożyć kostkami lodu - po to, by wysoka temperatura w piekarniku działała tylko na powierzchnię kremu (deser powinien być zimny, cukier ma się stopić na karmel).

Zapiec w temp. 220 st. C - piekarnik musi mieć funkcję grillowania, w przeciwnym razie trzeba użyć specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 10
Ewa gotuje - odc. nr 10

Ewa Wachowicz przyrządzi pstrąga na sposób morski. Ale zanim to zrobi,...

 

Podobne przepisy

Grysik z sokiem malinowym

W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę zagotować w rondelku. Do gorącego m ...

Babka drożdżowa z masą mascarpone

Z myślą o świętach!

Biszkopt z jabłkiem

Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Wróć do listy przepisów