Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Krem brulee

Opis przygotowania

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagotować. Odstawić na pół godziny, aby śmietana przeszła aromatem wanilii. Żółtka z 2 łyżeczkami cukru utrzeć na biały puszysty krem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii.

Śmietanę dolać do utartych żółtek - cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Miksując nadal postawić na ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować! Przełożyć do foremek. Jak krem wystygnie, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Foremki włożyć do żaroodpornej formy i posypać niewielką ilością cukru. Obłożyć kostkami lodu - po to, by wysoka temperatura w piekarniku działała tylko na powierzchnię kremu (deser powinien być zimny, cukier ma się stopić na karmel).

Zapiec w temp. 220 st. C - piekarnik musi mieć funkcję grillowania, w przeciwnym razie trzeba użyć specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 10
Ewa gotuje - odc. nr 10

Ewa Wachowicz przyrządzi pstrąga na sposób morski. Ale zanim to zrobi,...

 

Podobne przepisy

Sernik z jogurtu

Bez grama sera!

Szarlotka z kruszonką

Z talarkami jabłek...

Bajkowy torcik jabłkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Wróć do listy przepisów